30. marca 2017

Fascinuje vás v záhrade exotika? Môžete ju mať!


Mnohí z nás si počas dovolenky v Taliansku, Grécku či Chorvátsku  pri pohľade na nádherne zakvitnuté kríky či originálne stromy povzdychneme: „Prečo takéto niečo nemôže rásť aj u nás.“ Ak aj vy patríte k tým, ktorí obdivujú očarujúcu stredomorskú faunu, máme pre vás dobrú správu. Originálnu záhradu so stredomorskými rastlinami si môžete pokojne urobiť aj u nás. Je samozrejmé, že na Slovensku ťažko dopestujeme 100 ročnú píniu či 7 metrovú araukáriu. Existuje však mnoho drevín a krov, ktorým praje aj naša klíma.



Prežijú aj v našom regióne
Stredomorské rastliny sa do našich končín dostávali postupne.  Podľa Jozefa Tomana z bratislavského záhradného centra Zreuz je to  hlavne zásluha pestovateľov a nadšencov pre botaniku, ktorí testovaním sledovali ako tieto rastliny môžu prežiť v našich končinách. A tak  sa z arborét, botanických záhrad či súkromných oranžérií dostali tieto druhy postupne i do slovenských záhrad.  Spolu s kvitnúcimi levanduľami, šalviami, kaméliami či olivovníkmi tak môžeme vytvoriť záhradu v duchu stredomorskej fauny.




Môžeme nájsť aj skutočné unikáty
Viete, ktoré rastliny sú pre stredomorskú záhradu typické? Sú to vavríny, vavrínovce, fotínie, vždyzelené magnólie, juky, palmy, cyprusy, cédre, krušpány ktoré sú súčasťou stredomorských záhrad už stáročia. A možno v nich vidieť aj skutočné unikáty. Podľa Jozefa Tomana môžeme na chránenom, slnečnom stanovisku v teplejších krajoch Slovenska sadiť aj zimuvzdorné palmy Trachycarpus fortunei, ktoré vydržia teploty až do -20 ºC. Figy sa stali už pomerne bežnou súčasťou záhrad, rovnako ako hurmikaki. Vždyzelená magnólia v záhrade so svojimi kožovitými, lesklými listami mnohých prekvapí, lebo im pripomína interiérový fikus. Príjemným spestrením je aj zakvitnutý ker kamélie, granátovníka či pichľavá araukária.
                       


Užitočné rastliny
Stredoeurópska záhrada je nielen pastvou pre oči, môže byť pre nás aj užitočná. Svoje miesto v nej môžu nájsť  citrusy. Je jasné, že tieto citlivé rastliny nie sú mrazuvzdorné. V lete ich môžeme nechať v záhrade, počas zimných mesiacov ich uchovávame vnútri – v skleníkoch alebo v zimných záhradách. Odporúčame vám, zasadiť ich do dostatočne veľkých mobilných nádob, ktoré sa dajú jednoducho presúvať. V teplejších regiónoch môžeme dopestovať peknú úrodu fíg, hurmikaki či kiwi aj vo voľnej zemi.




Najvhodnejšie regióny
Stredoeurópskej faune prajú hlavne oblasti južného a západného Slovenska. Levandule, šalvie, rozmarín, vždyzelené magnólie a lagerstrómie tu spoľahlivo prezimujú. Niektoré druhy však potrebujú v našich podmienkach špeciálnu starostlivosť. Napríklad hurmikaki, araukária, olivy, trachykarpus či bobkový list je vhodné vysadiť na chránené, záveterné, teplé miesta a na zimu ich obaľovať. Pri palme Trachycarpus je treba zabrániť vyhnitiu srdiečka po zime. V severných regiónoch Slovenska by sme stredomorské rastliny bez dôkladného zazimovania asi nevypestovali. Preto sa tu objavujú niektoré druhy rastlín skôr iba ako rarita.



Zvoľte vhodnú kombináciu rastlín
Krásnu stredomorskú záhradu netvoria len exotické rastliny, ale aj jej celkový štýl. Podľa Jozefa Tomana, zo záhradného centra Zreuz v Bratislave je úlohou záhradného architekta  nájsť harmóniu a rovnováhu medzi prianím klienta, dispozíciou záhrady a lokality. A prečo je stredomorská záhrada tak atraktívna? Väčšina druhov zo stredomorských rastlín je stálo zelená.  Naopak naša pôvodná vegetácia je opadavá. Preto, ak  chceme mať našu záhradu zelenú aj v zime, je príjemné ju obohatiť o exotické druhy rastlín. Pestré a atraktívne stredomorské kvety zase vnesú do našej záhrady želanú inakosť. Vhodnou kombináciou stredomorskej fauny s tou našou  vieme vytvoriť naozaj atraktívnu, voľnočasovú záhradu.



Ak aj vy máte pocit, že vašej záhrade stále niečo chýba alebo si chcete založiť novú , príďte sa k nám inšpirovať.  Festival záhrad v našom nákupno-zábavnom centre vám v dňoch 8.-9. apríla ponúkne okrem dobrých nápadov, zaujímavých noviniek aj veľa praktických rád a užitočných tipov.

23. marca 2017

Jarné upratovanie – urobte ho inak a hlavne ušetrite!

Slniečko začalo čoraz častejšie vykúkať spoza mrakov a vkráda sa aj do našich bytov či domov. Na jednej strane je to po dlhej zime mimoriadne príjemné. Na strane druhej slnečné lúče nemilosrdne odhaľujú to, čo sme počas zimy nestihli alebo zanedbali. Okná znečistené od častých dažďov, nevyleštený nábytok, nie práve sa lesknúce obkladačky. Jedným slovom – potrebujeme sa pustiť do veľkého jarného upratovania. Ako to urobiť šetrne k prírode i k peňaženke vám teraz radi poradíme.


Čistiace prostriedky máte doma
Moderné čistiace prostriedky sú síce účinné, ale väčšinou sú aj agresívne. Často dráždia našu pokožku, oči a v neposlednom rade nie sú veľmi citlivé ani k našej prírode. Ak aj vy uvažujete aké existujú alternatívy, máme niekoľko tipov. Buď siahnete po látkach, ktoré bežne nájdete vo svojej domácnosti alebo si zadovážite bio čistiace prostriedky. Pri prvej alternatíve je síce možné, že v niektorých prípadoch ich musíte použiť vo väčšom množstve alebo ich  musíte dôslednejšie aplikovať. Efekt a hlavne zdravotný prínos však stojí zato. Dnes vám predstavíme základné suroviny, ktoré môžete na upratovanie použiť. Patria medzi ne hlavne ocot, prášok na pečenie, citrónová šťava, sóda bikarbóna, olivový olej, tekuté mydlo. Pomocou nich dokážete odstrániť často aj „zažratú“ špinu vo vašej kuchyni či kúpeľni.



Ocot  a prášok do pečiva – univerzálne čističe
Pre vašu kuchyňu je ideálnym univerzálnym čistiacim prostriedkom biely ocot. Zabíja baktérie, plesne a vírusy. Zmixujte rovnaké množstvo vody a octu, nasprejujte kuchynský dres a zotrite. Pre kuchynské linky z kameňa použite namiesto octu technický alkohol alebo vodku s vodou. Výlevky a vodovodné batérie možno zase účinne vyčistiť kašou z bikarbonátu sodného – teda kryštalickej sódy a vody. Odstráni nánosy špiny a škvrny. V kuchyni sa veľmi často trápime aj s vyčistením rúry na pečenie. Tú jednoducho posypte približne jedným pohárikom prášku na pečene. Potom naň naneste dostatok vody, aby sa vytvorila hrubá vrstva. Nechajte postáť aj niekoľko hodín, napríklad počas noci. Nasledujúce ráno pastu z rúry zotrite. Pre úplné vyčistenie môžete rúru ešte vytrieť špongiou navlhčenou v tekutom mydle.


Ako na „zažratú“ špinu
Kuchyňa sa nám teda už leskne čistotou a teraz je na rade kúpeľňa. Ak v nej bojujete s plesňou, riešením je tiež ocot. Nastriekajte ho priamo na postihnutú plochu. Nechajte postáť cca 30 minút. Potom jednoducho zotrite špongiou a opláchnite teplou vodou. V našej kúpeľni je veľa „problematických“ miest. Pozor treba dávať na chrómové časti, pretože pri nesprávnom čistení sa vám môže stať, že sa vrchná vrstva natrvalo poškodí. Chróm môžeme tiež čistiť octom, vápenaté usadeniny prikryjeme na pár hodín alebo cez noc handrou namočenou v octe a ráno ich opláchneme čistou vodou. A čo robiť so škvrnami v záchode alebo v umývadle? Posypte ich kypriacim práškom, nechajte odstáť a umyte. Kypriaci prášok zmiešaný s vodou na kašu pekne vybieli aj škáry medzi obkladačkami.




Čisté okná jednoducho a rýchlo
Aj vy sa často a dlho trápite pri umývaní okien? Nech robíte čokoľvek, stále vám zostávajú na okne nepekné „čmuhy“, ktoré slnečné lúče vždy odhalia? Skúste preto vyčistiť okná bez chemických prostriedkov. Zmiešajte jeden diel bieleho octu so štyrmi dielmi vody. Môžete pridať aj citrónovú šťavu, aby ste eliminovali octový zápach. Okrem toho citrón prispeje aj k lepšiemu odstraňovaniu prípadnej mastnoty na oknách. Pripravený roztok si nalejte do fľaštičky a pomocou rozprašovača ho nastriekajte na okná. Utrite novinami alebo starými silonkami do sucha.



Nábytok ako „zrkadlo“
No a na záver máme pre vás ešte jeden tip. Ani leštenie nábytku nie je až také jednoduché, akoby sa mohlo na prvý pohľad zdať. Najmä ak máte tmavý nábytok, na ktorom je krátko po čistení zase vidieť usadený prach. Skúste preto skombinovať ¼ pohára octu   s ¾ pohára olivového oleja. Naneste túto zmes na nábytok mäkkou handričkou a následne zotrite. Pre drevený nábytok zmixujte ¼ pohára citrónovej šťavy s ½ pohárom olivového oleja a aplikujte rovnako ako v predchádzajúcom prípade.



Tak, a máme poupratované. Môžete si pokojne na chvíľu vyložiť nohy, oddýchnuť si a užiť si svoj nový vyupratovaný domov. 



16. marca 2017

OBLEČTE SA DO FARBY ROKA: GREENERY!






Každoročne v decembri vyhlasujú odborníci z Pantone farbu roka. Po jemných pastelových minulý rok sa ňou pre tento rok stáva greenery! Farba evokujúca mladosť, sviežosť a hlavne prírodu je absolútnym hitom tohto roka.

Greenery je na oko ťažko kombinovateľná, netreba sa jej však báť. Krásne vynikne pri sýtych farbách ako modrá, červená, oranžová, dokonca i žltá. Ak si však netrúfate na takýto “color blocking”, môžete siahnuť aj po jednoduchšej kombinácii s bielou, hnedou, či čiernou. Ak sa predsa len bojíte zaradiť takýto kúsok do vašej garderóby, tak začnite lakom na nechty. Len smelo do toho!

V Bory Mall nájdete tieto svieže zelené kúsky:


Foto: pinterest, archív značiek

9. marca 2017

Jarná únava: mýtus, či realita?




Určite to poznáte. Za oknami sa všetko prebúdza k životu a vy zo dňa na deň pociťujete väčšiu slabosť, únavu a psychickú nepohodu. Čím to je? Je za tým len fakt, že ste si pod tlakom zrýchleného jarného tempa naložili na plecia viac ako zvládate? Alebo aj vás ovládla jarná únava, ktorá sa objavuje so železnou pravidelnosťou na prelome zimy a jari? 

Jarná únava nie je mýtus
Lekárske štúdie hovoria, že „jarná únava“ zďaleka nepatrí do kategórie mýtov. Je to stav organizmu, ktorý bojuje s toxínmi nahromadenými v našom tele počas zimného obdobia. Áno, pokiaľ sme počas zimy naše telo nezásobovali pravidelným prísunom vitamínov a nevyvíjali dostatočnú fyzickú aktivitu, je malátnosť a únava daňou za našu nedôslednosť. 




Príznaky netreba podceňovať
V prípade, že ste si nie istí, čo vás na jar citeľne spomalí, výpočet konkrétnych príznakov vás môže naviesť na odpoveď. Charakteristickým prejavom jarnej únavy je celková strata energie. Časté sú bolesti hlavy, kĺbov a svalov. Ste malátni, podráždení a často nesústredení. Vášmu okoliu určite neušlo, že sa vaša nálada dramaticky mení. Počas dňa bývate ospalí, ale v noci trpíte nespavosťou. Ak vás trápi viac ako polovica signálov, je vysoko pravdepodobné, že ste sa jarnej únave tento rok, žiaľ, nevyhli. Syndróm jarnej únavy sa neprejavuje u každého rovnako. Niekto vykročí v ústrety jari s úsmevom, plný energie a sily. Iný  sa jej po týždni, či pár dňoch s úspechom zbaví, ďalší s únavou a psychickou disharmóniou bojuje niekoľko týždňov.




Na koho to slovo padne...
Jarná únava sa prejaví hlavne u ľudí s oslabeným organizmom a so zníženou imunitou. Ťažšie jej odoláte aj v prípade, že ste vystavení stresu alebo dlhodobej fyzickej námahe. Samozrejme, vaše symptómy nemusia súvisieť len s jarnou únavou. Ak máte pocit, že trvajú neprimerane dlho, prípadne sa pridajú iné zdravotné komplikácie, poraďte sa s vašim lekárom. Každopádne berte signály svojho tela vážne a venujte im pozornosť. Upozorňujú vás, aby ste spozorneli a vyladili svoj organizmus do rovnováhy. 





Bojovníci proti jarnej úvahe
V prípade, že u vás už jarná únava „úraduje“, zatočte ňou rýchlo a nekompromisne. Zaručeným receptom proti nej je zvýšený príjem vitamínov, najlepšie v prírodnej forme v podobe ovocia a zeleniny. Rovnako dôležitý je pravidelný pitný režim. Siahnite po minerálnej vode, ovocných a zeleninových šťavách a bylinkových čajoch. Vynechajte kávu, alkohol a zabudnúť by ste mali aj na cigarety. Vo výbere jedla buďte tiež racionálni. Uprednostnite ľahšie potraviny. Vyhnite sa mastným, vyprážaným a presladeným jedlám. A čo je rovnako dôležité, doprajte si viac času na čerstvom vzduchu. Hýbte sa, športujte, vyrazte si s rodinou do prírody, alebo na cyklotúru. Pohybové aktivity vám vlejú do tela potrebné dávky endorfínov, serotonínov a iných prirodzených životabudičov. Vyčaria vám úsmev na tvári  a nad jarnou únavou zvíťazíte oveľa jednoduchšie. 



1. marca 2017

Oblečte sa do jarných trendov


Jar je tu čo nevidieť a my sa už nevieme dočkať, kedy vybehneme von v ľahkých bundičkách a holých členkoch. Vymeňte svoj ponurý šatník za veselý a inšpirujte sa jarnými trendami!



ATHLEISURE
Nohavice na jógu do práce, či športová podprsenka pod sako? Prečo nie! Tento trend vznikol minulý rok a úspešne prehupol aj do 2017. Ide o iné, celebritami tak obľúbené kombinovanie športových kúskov s tými na každý deň.



RUŽOVÁ
Hovorí sa, že ružová je dievčenská farba, ale nie je tomu tak, určite nie tento rok. Všetko záleží na tom, aký odtieň zvolíte a vyberiete si ten správny pre vás.



KHAKI
Khaki hraje znova prím aj túto jar, tento krát sa však neviaže výhradne na štýl safari. Tento rok uvidíte elegantné kúsky tejto farby vo veľmi kvalitných materiáloch, nezvyčajných strihoch a originálnych prevedeniach.



EXTRÉMNY RUKÁV
Čo hrá tento rok hlavnú úlohu? Rukáv! Či už nariasený, prehnane veľký alebo s vypchávkou, určite si nájdite ten svoj “statement” kúsok, s ktorým túto jar ohúrite svoje okolie.



VIAZAČKA

Po “oversized” veciach je tu opäť trend zvýrazňovania pásu! Nebojte sa siahnuť po zaujímavej “viazačke”, ktorá z vás spraví presýpacie hodiny. Je to extrémne ženské!