16. augusta 2017

Keď ženy zabávajú

V našej spoločnosti sme zvyknutí, že nás viac zabávajú muži ako ženy. Muži sú zvyčajne „tí vtipní“ a ženy sú tie, ktoré vtip ocenia. Časy sa menia a na scénu postupne prichádzajú aj ženy komičky. Pomohol tomu aj fenomén posledných rokov – stand-up comedy, kde našli svoje  uplatnenie aj odvážne ženy.  Ako to teda vyzerá, keď ženy zabávajú ženy a dobre sa pritom nasmejú aj ich polovičky?  Prinášame názory, postrehy ale i osobné zážitky niektorých z nich.


Hlavne nepútať pozornosť
V knihe Psychopatológia humoru od Antona Heretika sa dočítame, že muži aj ženy reagujú na humor rovnakými časťami mozgu, ale ženy si to viac užívajú. Aj napriek tomu boli ženy ešte v  19. storočí  vykresľované ako matky, ktoré majú posvätnú hodnotu a nemôžu byť zosmiešňované. Žena mala byť tichá a nemala na seba upozorňovať. Ak v tej dobe žena prejavila vtip na verejnosti, bola za to ostro kritizovaná.  Zaujímavé je, že toto nastavenie spoločnosti sa prenáša často krát až do dnešných čias. Komici síce považujú ženy za vynikajúce publikum, ale ešte aj dnes v hľadisku vidia, že muži často svojimi pohľadmi napomínajú ženy, aby sa príliš nesmiali a nepútali na seba pozornosť.
 

Komický výstup na „stojáka“
Aj napriek hlboko zakoreneným tradíciám sa postupne začali objavovať ženy, ktoré nabrali odvahu a začali baviť svoje okolie a neskôr aj publikum. Výnimkou už nie sú ani ženy komičky, ktoré pravidelne vystupujú v strand-up comedy. Komický výstup „na stojáka“ v poslednom období spoznáva pomaly aj slovenské publikum. Forma komédie, pri ktorej účinkujúci hovorí priamo na diváka a zvyčajne rozpráva veľa za sebou nasledujúcich humorných príbehov, si našla rýchlo svojich priaznivcov.  Reakcia divákov je okamžitá. Buď ich komik rozosmeje alebo ho po pár minútach vypískajú. A to je čaro a zároveň „prekliatie“ humoristov v stand-up comedy.



Zdroj: www.vice.com

Milovaná Amy Schumer
Zábavu nazvanú  stand-up comedy prebudila k životu éra internetu. Vďaka serveru YouTube sa vystúpenia skvelých komikov šíria po celej planéte. A zábavu tu nerobia len muži, ale aj ženy.  Keď sa koncom sedemdesiatych rokov začala v Spojených štátoch rozmáhať stand-up comedy, nebolo výnimkou, že sa hostia v klube pýtali, či budú musieť počas vystúpenia stáť. Dnes je v Spojených štátoch množstvo komikov a komičiek, ktorých popularita je porovnateľná so slávnymi hercami či hviezdami hudobného neba. Patrí medzi ne aj newyorčanka Amy Schumer. So stand-upom po prvý krát vystúpila v roku 2004. Neskôr začala vysielať vlastnú show Inside Amy Schumer, ktorá získala dve ceny Emmy. Dnes ju na instagramovom účte sleduje viac ako 5  pol milióna užívateľov.
 

Zdroj: www.nyblueprint.com

Povolaním matka a komička
Odvahu zabávať publikum postupne získavajú aj ženy komičky na Slovensku. Medzi tie progresívnejšie patrí aj Kristína Farkašová. Na svoje prvé vystúpenie si pamätá úplne presne. Trvalo asi štyridsať minút a nikto sa nesmial. Jej prvý stand-up bol o jej bratovi, ktorý bol vtipný asi len jej samej. Kristína sa postupne každým vystúpením vypracovala. Momentálne sa venuje materským témam a dodáva, že už  sú takmer všetci vystupujúci rodičmi, takže o chvíľu  bude rodičovstvo grom každého stand-upu.  Komédia na „stojáka“ pre ňu znamená adrenalín a istým spôsobom aj drogu, keď prekračuje svoje hranice a sleduje reakcie divákov.
 

Zdroj: gaudeo.sk

Inšpirácia z bežného života
Veľmi úspešnou stand-upistkou je aj herečka Lujza Garajová-Schrameková. Prvé vystúpenie mala v roku 2011. Tvrdí, že to bol skôr iba pokus, ale keďže mal pozitívnu odozvu, rozhodla sa pokračovať a snažila sa zlepšovať. Spomína, že pri prvom vystúpení vôbec nevedela, čo čakať od divákov, čo zaberie a čo nie. Text bola naučená naspamäť, fungovalo to a mala odvahu sem-tam aj improvizovať. Inšpiráciu pre stand-up comedy čerpá najmä z bežného života matky dvoch detí. No ako sama priznáva, je to viac fikcia než realita. V normálnom živote vedie usporiadanejší život ako ten, ktorým sa prezentuje na pódiu.


Zdroj: dennikn.sk

Ženský humor v Letnom Tornáde
Obvyklým dejiskom vystúpení stand-up comedy sú kluby, bary a divadlá. Toto  sa radikálne zmení tento štvrtok večer.  Bory Mall pre vás totiž pripravilo ďalší diel Letného Tornáda v znamení žensko-ženskej dvojice v stand - up comedy. Herečka Lujza Garajová- Schrameková a moderátorka Dagmar „Didiana“ Dianová  nebudú šetriť vtipnými dialógmi a šteklivými temámi, na ktoré si príde ženská i mužská populácia.  Atraktívnu hudbu doplní Mirka Miškechová, ktorá do svojich textov vkladá osobitý humor. Tri ženy a všetky vtipné... Neveríte? Príďte sa pozrieť.
 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára