20. apríla 2017

Zbavte váš organizmus toxínov

Jar sa definitívne udomácnila aj v našich zemepisných šírkach. Slnečné lúče sú lákavé a my máme zrazu hlavu plnú plánov čo podniknúť, kam ísť na výlet alebo ako si zašportovať. A zrazu akoby nám došla energia, sme unavení, cítime sa ťažko a malátne. Možno je čas na chvíľu sa zastaviť a urobiť si jarnú očistu. Detoxikácia organizmu by mala byť podľa odborníkov bežnou súčasťou života každého človeka. Telo je totiž po dlhom zimnom období unavené z ťažkej stravy, prejedania sa a málo pohybu. Potrebuje sa zbaviť škodlivín a zvyškov nezdravej potravy. Očista je ideálna práve na jar, pretože práve v tomto období má naše telo najväčšiu silu zbavovať sa toxínov. Tak neváhajte a skúste ju.

  
Očistná kúra z prírody
Receptov, ako si urobiť očistnú kúru nášho organizmu, existuje viacero. Farma firmy dokonca ponúkajú aj veľa chemických preparátov. Existujú však aj prírodné postupy. Treba si len vhodne vybrať, prípadne jednotlivé kúry skombinovať. Ponúkneme vám teraz konkrétne tipy ako si očistnú kúru urobiť z prírodných produktov, s ktorých mnohé nájdete vo vašej záhrade alebo v lese počas prechádzky. Ešte skôr než sa do očisty pustíte, treba si odrieknuť niektoré druhy potravín. Zabudnúť by ste mali na alkohol, kofeín, sýtené a sladené nápoje, biely cukor, umelé sladidlá, biele pečivo, stužené tuky, mastné mäso a údeniny, tučné mliečne výrobky. 




Týždeň s bylinkami
Počas jarnej očisty by sme hladovať nemali, ale naša strava by mala byť striedma. Popritom odporúčame urobiť si týždennú bylinkovú kúru. Počas nej by sme mali piť bylinkové čaje pravidelne každý večer. Ale pozor – nesladené! Jednotlivé bylinky by ste mali striedať. Prvé dva dni pite čas z repíka. Príprava je jednoduchá. Pol lyžičky sušenej  vňate zalejte litrom vriacej vody a nechajte 15 minúť lúhovať. Sceďte a pite ešte teplé. Nasledujúce dva dni zvoľte čaj z ľubovníka. Opäť zalejte lyžičku sušenej vňate litrom vriacej vody. Piaty deň si urobte čaj z rebríčka – z pol lyžičky vňate a litra vriacej vody. Šiesty a siedmy deň si môžeme navariť čaj z hlohu, z jednej lyžičky na liter vody. 



  
Mega dávka vitamínu C
Žihľava patrí medzi rastliny, ktoré bežne nájdeme v prírode kdekoľvek. Používa sa pri reumatických problémoch, bolestiach či zápaloch kĺbov, pri problémoch s prostatou. Najúčinnejšia je však ako prostriedok na čistenie krvi. Navyše obsahuje obrovské množstvo vitamínu C – až 4 krát viac ako v citrónoch. Najvhodnejšie je zbierať mladé jarné výhonky. Čaj si uvaríte opäť jednoducho. Dve kávové lyžičky najemno nasekanej žihľavy zalejte na 20 až 30 sekúnd mierne vriacou vodou. Potom rýchlo sceďte. Liter čaju pite po malých šálkach počas celého dňa. Kúru je vhodné držať aspoň dva týždne. 
 
  
Liečivý medvedí cesnak
V posledných rokoch prichádza aj do našich domácnosti zázrak nazvaný medvedí cesnak. Má podobné listy ako konvalinky, rastie bežne v lese, ale pestovať si ho môžete aj v záhrade. Má podobné účinky ako kuchynský cesnak, ale je omnoho liečivejší. Je vhodný hlavne na prečistenie krvi, podporuje pamäť, uvoľňuje cievy od usadenín. Navyše výborne upravuje krvný tlak. Dôležité je zaobstarať si čerstvú rastlinu, niekedy ju predávajú aj na trhu. Na prípravu potrebujete fľašu, ktorú až po hrdlo naplníte nadrobno nakrájanými listami a zalejete kvalitným liehom. Fľašu potom postavte na 14 dní na slnečné miesto alebo do tepla. Každý deň potrepte a po vylúhovaní sceďte. Stačí ak  užívate denne 10-15 kvapiek extraktu s troškou vody.



   
Čaj z púpavy
Podobne zázračné účinky má aj bežná púpava. Často sa používa pri ochoreniach žlčníka a pečene, ale výrazne prečisťuje aj krv. Pomáha tiež zmierňovať akné, svrbenie kože či rôzne vyrážky. Rastlinky je potrebné zbierať celé – teda kvety, vňať aj koreň. Všetko spolu nadrobno nasekajte. Stačí, ak zalejete jednu polievkovú lyžicu tejto zmesi litrom vriacej vody a necháte asi 15 minút lúhovať. Po scedení je treba piť čas pravidelne, aspoň tri krát denne po jednej šálke. Túto kúru môžete skombinovať každý druhý deň s extraktom zo žihľavy.




Aj pohyb detoxikuje
No a na záver máme pre vás ešte jeden tip. Doplňte očistnú kúru pravidelným pohybom na čerstvom vzduchu. Zaradenie pohybovej aktivity, primeranej veku a možnostiam každého z nás, je totiž pri každej detoxikačnej kúre veľmi dôležité. Mnohé látky sa  z tela vylučujú práve dýchaním. Pri pohybe sa nám dýchanie prehlbuje a zrýchli sa jeho frekvencia . A tak dochádza k rýchlejšej eliminácii všetkých  škodlivín z organizmu. Veríme, že sme vzbudili vaše odhodlanie a aj vy skúsite niektorú z očistných kúr. Váš organizmus sa vám určite poďakuje. 



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára