23. marca 2017

Jarné upratovanie – urobte ho inak a hlavne ušetrite!

Slniečko začalo čoraz častejšie vykúkať spoza mrakov a vkráda sa aj do našich bytov či domov. Na jednej strane je to po dlhej zime mimoriadne príjemné. Na strane druhej slnečné lúče nemilosrdne odhaľujú to, čo sme počas zimy nestihli alebo zanedbali. Okná znečistené od častých dažďov, nevyleštený nábytok, nie práve sa lesknúce obkladačky. Jedným slovom – potrebujeme sa pustiť do veľkého jarného upratovania. Ako to urobiť šetrne k prírode i k peňaženke vám teraz radi poradíme.


Čistiace prostriedky máte doma
Moderné čistiace prostriedky sú síce účinné, ale väčšinou sú aj agresívne. Často dráždia našu pokožku, oči a v neposlednom rade nie sú veľmi citlivé ani k našej prírode. Ak aj vy uvažujete aké existujú alternatívy, máme niekoľko tipov. Buď siahnete po látkach, ktoré bežne nájdete vo svojej domácnosti alebo si zadovážite bio čistiace prostriedky. Pri prvej alternatíve je síce možné, že v niektorých prípadoch ich musíte použiť vo väčšom množstve alebo ich  musíte dôslednejšie aplikovať. Efekt a hlavne zdravotný prínos však stojí zato. Dnes vám predstavíme základné suroviny, ktoré môžete na upratovanie použiť. Patria medzi ne hlavne ocot, prášok na pečenie, citrónová šťava, sóda bikarbóna, olivový olej, tekuté mydlo. Pomocou nich dokážete odstrániť často aj „zažratú“ špinu vo vašej kuchyni či kúpeľni.



Ocot  a prášok do pečiva – univerzálne čističe
Pre vašu kuchyňu je ideálnym univerzálnym čistiacim prostriedkom biely ocot. Zabíja baktérie, plesne a vírusy. Zmixujte rovnaké množstvo vody a octu, nasprejujte kuchynský dres a zotrite. Pre kuchynské linky z kameňa použite namiesto octu technický alkohol alebo vodku s vodou. Výlevky a vodovodné batérie možno zase účinne vyčistiť kašou z bikarbonátu sodného – teda kryštalickej sódy a vody. Odstráni nánosy špiny a škvrny. V kuchyni sa veľmi často trápime aj s vyčistením rúry na pečenie. Tú jednoducho posypte približne jedným pohárikom prášku na pečene. Potom naň naneste dostatok vody, aby sa vytvorila hrubá vrstva. Nechajte postáť aj niekoľko hodín, napríklad počas noci. Nasledujúce ráno pastu z rúry zotrite. Pre úplné vyčistenie môžete rúru ešte vytrieť špongiou navlhčenou v tekutom mydle.


Ako na „zažratú“ špinu
Kuchyňa sa nám teda už leskne čistotou a teraz je na rade kúpeľňa. Ak v nej bojujete s plesňou, riešením je tiež ocot. Nastriekajte ho priamo na postihnutú plochu. Nechajte postáť cca 30 minút. Potom jednoducho zotrite špongiou a opláchnite teplou vodou. V našej kúpeľni je veľa „problematických“ miest. Pozor treba dávať na chrómové časti, pretože pri nesprávnom čistení sa vám môže stať, že sa vrchná vrstva natrvalo poškodí. Chróm môžeme tiež čistiť octom, vápenaté usadeniny prikryjeme na pár hodín alebo cez noc handrou namočenou v octe a ráno ich opláchneme čistou vodou. A čo robiť so škvrnami v záchode alebo v umývadle? Posypte ich kypriacim práškom, nechajte odstáť a umyte. Kypriaci prášok zmiešaný s vodou na kašu pekne vybieli aj škáry medzi obkladačkami.




Čisté okná jednoducho a rýchlo
Aj vy sa často a dlho trápite pri umývaní okien? Nech robíte čokoľvek, stále vám zostávajú na okne nepekné „čmuhy“, ktoré slnečné lúče vždy odhalia? Skúste preto vyčistiť okná bez chemických prostriedkov. Zmiešajte jeden diel bieleho octu so štyrmi dielmi vody. Môžete pridať aj citrónovú šťavu, aby ste eliminovali octový zápach. Okrem toho citrón prispeje aj k lepšiemu odstraňovaniu prípadnej mastnoty na oknách. Pripravený roztok si nalejte do fľaštičky a pomocou rozprašovača ho nastriekajte na okná. Utrite novinami alebo starými silonkami do sucha.



Nábytok ako „zrkadlo“
No a na záver máme pre vás ešte jeden tip. Ani leštenie nábytku nie je až také jednoduché, akoby sa mohlo na prvý pohľad zdať. Najmä ak máte tmavý nábytok, na ktorom je krátko po čistení zase vidieť usadený prach. Skúste preto skombinovať ¼ pohára octu   s ¾ pohára olivového oleja. Naneste túto zmes na nábytok mäkkou handričkou a následne zotrite. Pre drevený nábytok zmixujte ¼ pohára citrónovej šťavy s ½ pohárom olivového oleja a aplikujte rovnako ako v predchádzajúcom prípade.



Tak, a máme poupratované. Môžete si pokojne na chvíľu vyložiť nohy, oddýchnuť si a užiť si svoj nový vyupratovaný domov. 



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára