9. marca 2017

Jarná únava: mýtus, či realita?




Určite to poznáte. Za oknami sa všetko prebúdza k životu a vy zo dňa na deň pociťujete väčšiu slabosť, únavu a psychickú nepohodu. Čím to je? Je za tým len fakt, že ste si pod tlakom zrýchleného jarného tempa naložili na plecia viac ako zvládate? Alebo aj vás ovládla jarná únava, ktorá sa objavuje so železnou pravidelnosťou na prelome zimy a jari? 

Jarná únava nie je mýtus
Lekárske štúdie hovoria, že „jarná únava“ zďaleka nepatrí do kategórie mýtov. Je to stav organizmu, ktorý bojuje s toxínmi nahromadenými v našom tele počas zimného obdobia. Áno, pokiaľ sme počas zimy naše telo nezásobovali pravidelným prísunom vitamínov a nevyvíjali dostatočnú fyzickú aktivitu, je malátnosť a únava daňou za našu nedôslednosť. 




Príznaky netreba podceňovať
V prípade, že ste si nie istí, čo vás na jar citeľne spomalí, výpočet konkrétnych príznakov vás môže naviesť na odpoveď. Charakteristickým prejavom jarnej únavy je celková strata energie. Časté sú bolesti hlavy, kĺbov a svalov. Ste malátni, podráždení a často nesústredení. Vášmu okoliu určite neušlo, že sa vaša nálada dramaticky mení. Počas dňa bývate ospalí, ale v noci trpíte nespavosťou. Ak vás trápi viac ako polovica signálov, je vysoko pravdepodobné, že ste sa jarnej únave tento rok, žiaľ, nevyhli. Syndróm jarnej únavy sa neprejavuje u každého rovnako. Niekto vykročí v ústrety jari s úsmevom, plný energie a sily. Iný  sa jej po týždni, či pár dňoch s úspechom zbaví, ďalší s únavou a psychickou disharmóniou bojuje niekoľko týždňov.




Na koho to slovo padne...
Jarná únava sa prejaví hlavne u ľudí s oslabeným organizmom a so zníženou imunitou. Ťažšie jej odoláte aj v prípade, že ste vystavení stresu alebo dlhodobej fyzickej námahe. Samozrejme, vaše symptómy nemusia súvisieť len s jarnou únavou. Ak máte pocit, že trvajú neprimerane dlho, prípadne sa pridajú iné zdravotné komplikácie, poraďte sa s vašim lekárom. Každopádne berte signály svojho tela vážne a venujte im pozornosť. Upozorňujú vás, aby ste spozorneli a vyladili svoj organizmus do rovnováhy. 





Bojovníci proti jarnej úvahe
V prípade, že u vás už jarná únava „úraduje“, zatočte ňou rýchlo a nekompromisne. Zaručeným receptom proti nej je zvýšený príjem vitamínov, najlepšie v prírodnej forme v podobe ovocia a zeleniny. Rovnako dôležitý je pravidelný pitný režim. Siahnite po minerálnej vode, ovocných a zeleninových šťavách a bylinkových čajoch. Vynechajte kávu, alkohol a zabudnúť by ste mali aj na cigarety. Vo výbere jedla buďte tiež racionálni. Uprednostnite ľahšie potraviny. Vyhnite sa mastným, vyprážaným a presladeným jedlám. A čo je rovnako dôležité, doprajte si viac času na čerstvom vzduchu. Hýbte sa, športujte, vyrazte si s rodinou do prírody, alebo na cyklotúru. Pohybové aktivity vám vlejú do tela potrebné dávky endorfínov, serotonínov a iných prirodzených životabudičov. Vyčaria vám úsmev na tvári  a nad jarnou únavou zvíťazíte oveľa jednoduchšie. 



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára