29. decembra 2016

Prekvapte silvestrovskými drinkami.

Vyskúšajte tieto!


Či už chystáte silvestrovskú oslavu alebo len polnočný prípitok, špeciálnym novoročným drinkom nič nepokazíte. Staviť môžete na šampanské, kvalitné víno alebo originálny koktejl, ktorý pripravíte podľa našich receptov. Nový rok treba predsa privítať tak, ako sa patrí!

Cosmopolitan

Už v kultovom seriáli Sex v meste vedeli, čo je dobré. Cosmopolitan nikdy nesklame a tak dobre chutí! Pripravte si ho na Silvestra a vaše priateľky sa určite potešia. Budete potrebovať:
  
4 cl vodky
4 cl Cointeau (ovocný likér vyrábaný z kôry horkých a sladkých pomarančov)
2 cl brusnicového džúsu
šťavu z limetky
koktejlový pohár

Suroviny zmiešajte a premiešajte s drveným ľadom v šejkri. Na záver nápoj ozdobte kôrou z limetky.



Silvestrovský punč

Základom dobrého punču sú správne ingrediencie. Receptov na jeho prípravu je viac, my však na oslavu nového roka odporúčame tento:

½ červeného vína (Frankovka modrá)
1 pohár silného čierneho čaju
4 cl rumu (možno použiť aj iný alkohol, napríklad vodku)
100g trstinového cukru
za hrsť malín
citrónová kôra

Víno varíme spolu s cukrom a citrónovou kôrou. Keď začne vrieť, prilejeme rum spolu s čajom a prisypeme maliny. Citrónovú kôru vyberieme. Nápoj podávame horúci spolu s malinami.



Medové mojito s uhorkou

Máme však niečo aj pre tých, čo si strážia kalórie a na zdravom stravovaní si dajú záležať. Toto mojito si môžete dopriať aj bez výčitiek a chutiť bude rovnako dobre. Odľahčite si obľúbený nápoj o zbytočné cukry a začnite nový rok zdravšie! Potrebujete:

1 cl vodky
1,4 cl limetkovej šťavy
2 cl ľadového zeleného čaju
1 lyžicu medu
2 plátky šalátovej uhorky
pár lístkov mäty

Zmiešajte všetko spolu, premiešajte v šejkri a nalejte so pohára s drveným ľadom  a mätou. Na záver ozdobte limetkou a vychutnávajte si váš svieži drink.




Banánový koktejl

Aby ste však urobili radosť aj deťom, naučíme vás pripraviť sladkú banánovú pochúťku. Použite 250 ml kokosového mlieka, 1 banán, 30 g mandlí a trošku medu na dochutenie. Zmixujte a posypte postrúhanou čokoládu. Pohár ozdobte kolieskom banána alebo lístkom mäty.


Urobte vašich hosťom či najbližším radosť a užite si príjemné spoločné chvíle  – veď ako na Nový rok, tak po celý rok.


20. decembra 2016


Nákupy na poslednú chvíľu sú najvýhodnejšie nákupy

Tipy na darčeky pre vašich blízkych


Ešte ste nestihli kúpiť vianočné darčeky? Nevadí. V nákupno-zábavnom centre Bory Mall nájdete, čo hľadáte a potešíte aj svoju peňaženku.

Pre priateľku/manželku

Parfémom nič nepokazíte. Vyskúšajte napríklad sviežu novinku od francúzskej značky Zadig & Voltaire exkluzívne v Marionnaud alebo novú púdrovú vôňu od Burberryy vo Fann parfumérii, kde je 25 produktov o 25% lacnejších.

Pre priateľa/manžela

Manžetové gombíky alebo  vreckovka do saka potešia každého gentlemana. Ak však chcete jeho šatník obohatiť univerzálnym kúskom, kúpte mu jednofarebnú či pásikovanú košeľu. V Sedryk Le Blanc nájdete dve za cenu jednej.




Pre mamu
Rozžiarte jej oči vkusnými náušnicami alebo náramkom, ktorý bude každému ukazovať! Zájdite do predajne Klenoty Aurum a vyberte jej šperk hodný jej večnej starostlivosti J

Pre otca

Dobrý kniha nikdy nesklame. Siahnite napríklad po obľúbenom autorovi Dominikovi Dánovi. Pokiaľ máte doma vášnivého rybára alebo pestovateľa, darujte knihu o rybárstve či záhradkárčení a spokojnosť bude zaručená – nájdete v Panta Rhei.
  


Pre brata

Postarajte sa, aby mu nebola zima! Darujte mu teplý šál, čiapku alebo imidžové rukavice. Kde inde by mali tie najlepšie, keď nie v jedinej pánskej predajni Mango Man na Slovensku, v Bory Mall?


Pre sestru

Miluje vône a relax? Zájdite do Manufaktury a doprajte jej kvalitnú pivnú či vínnu kozmetiku alebo prírodne voňavé sviečky z palmového vosku zo sezónnej predajne Pure Integrity.

Šťastné a veselé Vianoce!


Zoznam všetkých predajní v Bory Mall: http://www.borymall.sk/sk/obchody/zoznam-obchodov


14. decembra 2016

4 recepty na vianočné medové dobroty od magazínu Dobré jedlo

Medové týždne

V kuchyni začínajú vždy príchodom decembra. Vytiahnite plechy, rozvážte suroviny a pečte do aleluja pre všetkých, ktorých máte radi. Je ich dosť, však? Začínam zľahka:

Medové rezy od nagymamy (alebo starej mamy)
1 MENŠÍ PLECH, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 4 x 6 MINÚT


Na cesto
450 g hladkej múky
50 g masla
150 g kryštálového cukru
1 vajce
3 lyžice mlieka
2 lyžice medu
1 lyžička sódy bikarbóny

Na krém
250 ml mlieka
2 lyžice hrubej múky
100 g práškového cukru
100 g masla
100 g na hrubo podrvených orechov
ríbezľový džem

Na ozdobu
kvalitná čokoláda na varenie
opražené mandľové lupene

1. Nad parou rozpustite maslo, cukor a med, pridajte mlieko. Do vychladnutej zmesi pridajte vajce, múku so sódou bikarbónou a dobre vymiešajte. Hladké cesto rozdeľte na 4 kusy a nechajte (najlepšie cez noc) odležať v chladničke.
2. Potom cestá vyvaľkajte na tenké pláty a pečte v rúre vyhriatej na 180 stupňov asi 6 minút.
3. Pripravte krém: Mlieko s múkou uvarte na kašu, pridajte cukor a maslo, nechajte vychladnúť. Nakoniec vmiešajte podrvené orechy.
4. Spodný plát potrite krémom, prekryte ho ďalším plátom cesta, potrite džemom a pridajte tretí plát cesta. Na ten opäť naneste krém. Potom položte posledný plát cesta. Nechajte odležať aspoň 2-3 dni, aby korpusy pekne zmäkli. Koláč polejte čokoládou a posypte opraženými mandľovými lupeňmi až pred podávaním.


Zázvorové keksíky s melasou
35 KUSOV, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 10 MINÚT

tri štvrtiny hrnčeka masla
pol hrnčeka krupicového cukru (je jemnejší ako kryštálový, ale môžete použiť aj trstinový)
štvrť hrnčeka melasy
1 vajce
2 hrnčeky hladkej múky
2 lyžičky prášku do pečiva
1 lyžička mletej škorice
pol lyžičky drvených klinčekov
1 lyžička sušeného zázvoru
štipka soli a krupicový cukor na obaľovanie


1. Vymiešajte maslo s cukrom, pridajte vajce, melasu a nakoniec suché ingrediencie s korením. Dobre premiešajte a cesto nechajte aspoň hodinu chladiť. Potom vytvarujte guľôčky, obaľte ich v kryštálovom cukre a poukladajte na vymastený plech. Nie však na tesno, pretože narastú do šírky – budú z nich keksíky. Pečte 8-10 minút v rúre vyhriatej na 190 stupňov.

Keksíky vyberte z rúry, keď majú chrumkavé okraje. Stred ešte dôjde na mriežke. Naopak, ak ich necháte piecť príliš dlho, vyschnú.

Skladujte ich v plechovke alebo v dóze.


Perníková torta so sušeným ovocím
1 OKRÚHLA FORMA 24 CM, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 40 MINÚT


Na cesto
330 g hladkej múky
100 g trstinového cukru
200 g medu
100 g masla
3 lyžice mlieka
1 vajce
1 prášok do pečiva
2 lyžičky perníkového korenia
1 a pol lyžičky kakaa holandského typu


Na náplň
260 g marhuľového džemu
50 g sušených marhúľ
30 g hrozienok
50 g sušených sliviek
1 lyžička rumu

Na ozdobu
čokoláda na varenie

1. Najprv pripravte náplň: Sušené ovocie umyte a nechajte v čistej vode aspoň dve hodiny, aby zmäklo. Potom ho nasekajte a zmiešajte s džemom a rumom.
2. V miske zohrejte med, pridajte cukor, mlieko a maslo. Nechajte trochu vychladnúť. Potom vmiešajte vajce a nakoniec preosiatu múku, kakao aj prášok do pečiva. Vypracujte hladké cesto. Polovicu z neho vylejte do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie. Naň naneste ovocnú náplň a zakryte ju zvyšnou časťou cesta. Pečte v rúre vyhriatej na 190 stupňov 35-40 minút. Vychladnutý perník polejte čokoládou.

Perníková torta vydrží v chladničke 7-10 dní. Teda, len ak ju dobre skryjete.


Medové koláčiky so slivkovým lekvárom a s vlašskými orechmi
30 KUSOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 8
MINÚT

350 g hladkej múky
200 g medu
25 g práškového cukru
1 vajce
105 g masla
7,5 g sódy bikarbóny
pol lyžičky perníkového korenia
pol lyžičky mletej škorice
slivkový džem
vlašské orechy


1. V miske vyšľahajte maslo s cukrom, postupne pridávajte med a vajce. Nakoniec vmiešajte suché ingrediencie. Hotové cesto nechajte na noc (alebo aspoň na 2-3 hodiny) odležať v chladničke.
2. Z cesta tvarujte malé guľôčky, v strede urobte opakom varechy jamku. Každú naplňte slivkovým lekvárom a navrch položte orech. Pečte na plechu vystlanom papierom na pečenie pri teplote 200 stupňov 6-8 minút.

Recepty a príprava Veronika Kollárová, Food styling a Foto Valentína Nídelová, Spracovala Katarína Brunovská