29. júla 2016

VÁŠ LETNÝ MUST HAVE: CROP TOP!


Všade ich vidíte, všetci ich nosia a vy stále neviete, ako na to? „Crop top” je hitom už tretiu sezónu za sebou, a to nielen tú letnú!

Crop top - v preklade „odstrihnutý top” - je zvršok, ktorý končí najnižšie v oblasti pása. Existuje v mikroverziách ledva zakrývajúcich prsia, v elegantných prevedeniach z hodvábu alebo ležérnych, voľných strihoch k džínsom či šortkám. Pri všetkých ale platí jedno pravidlo - spodná časť odevu vždy začína v páse alebo tesne pod ním. Či už je to balónová sukňa, rifle s vysokým pásom alebo voľné culottes, nemali by začínať na bedrách, a to ani v prípade, že máte ultra ploché, vypracované bruško.


Crop-topov je nespočetné množstvo druhov a je len na vás, koľko toho chcete ukázať. Aj tu platí pravidlo, ak nie ste práve pravidelný návštevník hodín pilatesu, tak toho ukážte radšej menej. Aj s crop topom sa toho dá veľa zakryť, ak zvolíte jeho voľnejšiu verziu a ešte k tomu si aj krásne predĺžite nohy zvýšeným pásom nohavíc. Aj v Bory Mall sme pre vás našli veľa štýlových verzií.

Autor - Jana Tomas
Foto - archív značiek a pinterest

22. júla 2016

4 tipy, ako si užiť neletné dni v lete

Leto je o prechádzkach naboso vo vyhriatom piesku a o štýlových sandáloch, ktorých nikdy nie je toľko, aby sa nenašlo miesto pre ďalší pár. Ale treba myslieť aj na plán B – búrkovú zálohu na nohy.  
Keď vás na dovolenke zastihne náhle ochladenie, vietor a zmrákajúca sa obloha, je čas vyloviť z kufra ponožky a uzavretú obuv. A vaše štýlové JA vám určite nedovolí siahnuť po päťročnom modeli vychodených tenisiek neurčitej farby. Práve pre chladnejšie dni, ale aj pre terénne výlety po okolí dovolenkovej destinácie, sa oplatí doplniť letnú módnu výbavu o niekoľko topánkových vychytávok, čo udržia komfort chôdze a v prípade potreby aj teplo.

Biele tenisky sú istota, ale prečo neskúsiť niečo iné? 

Lososový casual
Kožené nazúvačky Lasocki vo farbe, čo perfektne doplní každý pastelový outfit, ponúkajú zvýšené pohodlie vďaka bočným elastickým vsadeniam a kvalitnému prírodnému materiálu zabraňujúcemu  nadmernému poteniu nohy.

Správna dvojka
Pánskym štýlom inšpirované kožené poltopánky európskej výroby Lasocki s perforovaným povrchom a v tmavomodrom tóne hravo zladíte s džínsami každej dĺžky a typu. A ak to s ladením myslíte fakt vážne, prečo nesiahnuť po podobnom modeli aj pre vášho miláčika? S unisexovým štýlom nie je čo pokaziť.

Hadia žena
Čo takto kúsok zlata? Farba slnka je hitom aktuálnej sezóny a letné ulice sa priam kúpu v odlesku metalických detailov na obuvi. Ukážte, že ste ešte o krok vpred a obujte si štýlové poltopánky Jenny Fairy v luxusnej zlatej, ozvláštnené textúrou hadej kože. Biela blúzka, biele nohavice, zlaté šperky ako doplnok, a viac nepotrebujete, aby bolo všetkým jasné, kto je tu dámou.

Safari girl

Ak sú vám viac než šaty prednejšie šortky a vzdušné košele, zrejme ste povahou dobrodružka, čo namiesto kabelky balí veci do brašne na foťák a viac než po opálení prahne po zážitkoch. V kožených „papučkách“ v nadčasovom béžovom odtieni vydržíte pátrať po dokonalom zábere hoci aj celý deň. Otlaky nehrozia!

Tip: Toto všetko a oveľa viac nájdete, keď odtrhnete oči (aj keď to bude ťažké) od pultov sandálikov a balerínok. V CCC myslia v lete na každú alternatívu a nenechajú vás v štichu, ani keď sa ochladí. Viac inšpirácií hľadajte na www.ccc.eu/sk

Zdroj: CCC

18. júla 2016

4 sviežie recepty z Dobrého jedla

Čím sa osviežiť  a zároveň si dobre pochutnať? Zelenina, ovocie a ryby vás zasýtia a nabijú množstvom energie. Našli sme pre vás štyri ľahké letné recepty z Dobrého jedla. Inšpirujte sa.

1.       Cviklové smoothie so špenátom a zelerom
Na 2 porcie sviežeho smoothie potrebujete 10 minút, trochu trpezlivosti a niekoľko surovín:
1 menšia predvarená cvikla
1 jablko
1 stonka zeleru
1/2 šalátovej uhorky
3 hrste čerstvých špenátových listov
1 lyžica citrónovej šťavy
100-200 ml studenej vody

Postup: Cviklu ošúpte, umyté jablko prekrojte a vyberte jadrovník. Stonkový zeler zbavte vlákien a uhorku zhrubnutých častí šupky. Zeleninu a ovocie nakrájané na kusy vložte do mixéra, pridajte opláchnuté špenátové listy a citrónovú šťavu. Rozmixujte na kašovitú konzistenciu a podľa potreby dolejte vodu. Prelejte do vysokých pohárov a ihneď podávajte. A tip na záver? Smoothie môžete zriediť šťavou alebo dužinou z pomaranča.
   
2.       Lososové hniezda s cuketou a novými zemiakmi na bylinkách
Príprava ľahučkého obedu, na ktorom si pochutnáte napríklad s priateľmi či rodinou vám zaberie 25 minút. Na 3 porcie potrebujete:

10 menších nových zemiakov v šupke
2 menšie cukety
3 steaky z lososa
8 lyžíc olivového oleja
citrónová šťava
3 vetvičky tymianu
1 viazanička kôpru
soľ, čerstvo pomleté čierne korenie

Postup: Zemiaky v šupke uvarte s trochou soli do mäkka. Nechajte chvíľu vychladiť a pokrájajte po dĺžke na polovice. Umytú cuketu aj so šupkou nakrájajte na tenké kolieska. Zemiaky s cuketou zmiešajte v mise s 5 lyžicami oleja a trochou soli. Rovnomerné porcie navrstvite do troch pripravených väčších „hniezd“ z papiera na pečenie. Na každé položte umytý a osušený steak z lososa potretý marinádou z 3 lyžíc oleja, zo soli, z mletého korenia, 1 lyžičky citrónovej šťavy, nasekaných lístkov tymianu a kôpru „hniezda“ položte na plech a vložte do rúry predhriatej na 200 °C. Pečte približne 15 minút.
  
3.       Gallette s vanilkovým krémom a ovocím
 Sladká pochúťka, ktorú ocenia nielen deti vám zaberie hodinku času - príprava 20, pečenie 40 minút. Na 8 porcií potrebujete:

Cesto:
140 g hladkej múky
50 g kryštálového cukru
120 g stuhnutého masla
1 žĺtok
           1-2 lyžice ľadovej vody                                                                                                
štipka soli

Plnka:
250 g plnotučného tvarohu
200 ml smotany na šľahanie
4 vajcia
1 balíček vanilkového cukru
1 lyžička nastrúhanej citrónovej kôry
2 lyžice cukru


Postup: V mise zmiešajte múku, soľ a cukor. Maslo nakrájajte na malé kúsky a zapracujte do zmesi. Mala by byť podobná vlhkému piesku, s niekoľkými minihrudkami masla. Vidličkou rozšľahajte žĺtok s vodou a nalejte ho na maslovú zmes. Premiešajte a vytvorte guľu. Zabaľte ju do fólie a trochu utľapkajte. Uložte na 30 minút do chladničky. Potom vyvaľkajte okrúhle cesto.Rúru vyhrejte na 170 °C. Do vymastenej formy s priemerom 28 cm uložte cesto tak, aby vytŕčalo cez okraje. V mise zmiešajte všetky ingrediencie na plnku, rozšľahané vajcia pridajte ako posledné. No ešte predtým si z nich trochu odložte na potretie cesta.Na cesto nalejte krém, presahujúce okraje opatrne zahnite do stredu. Cesto potrite rozšľahaným vajcom a pečte 40-50 minút.
 
 
A na záver jedna rada: Koláč nechajte pol hodiny oddychovať na mriežke. A potom ozdobte čučoriedkami a ríbezľami a posypte práškovým cukrom. Bude perfektný!
  
4.       Grappa z červených ríbezlí a čučoriedok
Receptom z iného súdka je rozhodne „grappa“. Taliansky alkoholický nápoj z výliskov hrozna, ktorý môžete podávať ako aperitív. Máme návod ako ju ešte vylepšiť. Na 1 liter potrebujete len 5 minút prípravy, ale 2 mesiace čakania. Potrebujete:

3 hrste čučoriedok a čiernych ríbezlí
4 lyžice medu
2 citróny v biokvalite
1 l grappy

Ako na to? Do väčšieho uzatvárateľného pohára dajte umyté a dobre osušené ovocie, med a kôru z dôkladne očistených citrónov. Pohár zatvorte a 3 dni nechajte na svetlom mieste, najlepšie na okne. Každý deň ním dobre potraste. Po troch dňoch ovocno-medovú zmes bez citrónovej kôry preložte do 1,5-litrovej fľaše a zalejte litrom grappy. Fľašu zatvorte a nechajte 2 mesiace odležať na slnečnom mieste. Nezabudnite ňou každý deň potriasť.Odležaný nápoj prefiltrujte cez gázu a nechajte ešte asi týždeň odpočívať. Verte, oplatí sa na ňu čakať. Bude vám chutiť napríklad  s mandľovými keksíkmi.  

Pripravili: Bory Mall

Zdroj: Dobré Jedlo

13. júla 2016

AKO SA ZBALIŤ NA DOVOLENKU - KOMPLETNÝ MANUÁL

Nie je nič vzrušujúcejšie ako keď príde leto a my sa musíme zbaliť na dovolenku. Či už je plánovaná alebo nie, s prípravami ide ruka v ruke i stres ako a čo si so sebou zobrať. Vďaka nám to ale zvládnete bez problémov a ešte si stihnete spraviť aj domáci koktejl na cestu.

Základ je začať sa baliť už niekoľko dní dopredu - a najlepšie na papieri. Hoci aj týždeň pred cestou si spravte niekde v diári kolónky (oblečenie, topánky, kozmetika atď) a postupne do nich pripisujte a potom i vyškrtávajte položky. Po pár dňoch už budete mať uležané v hlave, čo ste si poznačili, vyradíte zbytočnosti a ostane vám čistý zoznam vecí, ktoré si chcete skutočne zbaliť.

Ak sa vám nechce veľmi písať zoznam, tak sa na balenie vrhnite 1-2 dni pred cestou. Vyberajte oblečenie v škále troch farieb, takto zladíte všetko ku všetkému a využijete všetky kúsky, ktoré ste si vzali. Vyložte veci na posteľ, spárujte si outfity aj s doplnkami a vytvorte si tak mini dovolenkovú kolekciu. Zvyšok oblečenia odložte. Vyhýbajte sa ťažkým a objemným veciam a voľte radšej viac ľahších vrstiev. Určite nezabudnite na veľkú šatku - tá vás ochráni v lietadle pred klímou, na pláži pred slnkom a na večeri pred prímorským vánkom.

Tu je zoznam vecí, podľa ktorého sa pokojne môžete riadiť. Stačí si ho len vytlačiť a odškrtávať :)

ZÁKLAD
    •          Cestovné doklady, peniaze, kreditné karty
    •          Poistenie
    •          Letenky

OBLEČENIE
    •          Sveter, kardigán, ľahká bunda (môžete v nej cestovať)
    •          Väčšia šatka
    •          Dlhé nohavice / Džínsy (môžete v nich cestovať)
    •          Šortky / Sukňa x 2
    •          Tričká, topy na deň x 4
    •          Ľahké večerné outfity x 2
    •          Plavky x 2
    •          Spodná bielizeň (x počet dní)
    •          Flip-flopy
    •          Klobúk / čiapka proti slnku
    •          Sandále
    •          Topánky na podpätku (ak to povoľuje destinácia)
    •          Letné šaty x 2
    •          Kimono / Plážové šaty na plavky
    •          Pyžamo
    •          Uzavreté topánky / tenisky (môžete v nich cestovať)
    •          Plážová taška (najlepšie látková a skladná)
    •          Slnečné okuliare


KOZMETIKA
    •          Kefka, pasta
    •          Deodorant
    •          Kefa na vlasy / Hrebeň
    •          Pleťový krém
    •          Krém na opaľovanie (aspoň faktor SPF 30)
    •          Žiletka
    •          Telový krém
    •          Sprchový gél, šampón, kondicionér (ak bývate na hoteli, tak nemusíte)
    •          Základné lieky
    •          Leukoplast
    •          Mejkap (neberte si celú výbavu, stačí vám ľahký BB krém, farba na líčka, lesk na pery a špirála)

OSTATNÉ
    •          Fotoaparát + nabíjačka
    •          Nabíjačka na mobil
   •         Obľúbená kniha, časopisy

Vyhnite sa objemným veciam ako sú uteráky, fén na vlasy, župany. Väčšina hotelov ich ma vo výbave izby. Základom je cestovať bez stresu. Ak si aj niečo zabudnete, určite si to budete môcť niekde dokúpiť, aspoň budete mať suvenír :) Príjemnú dovolenku!

Autor: Jana Tomas

Foto: Pinterest, Archív značiek

4. júla 2016

OBLEČTE SA NA FESTIVAL!


Festivaly už dávno nie sú len o hudbe, ale aj o móde. Módne reťazce dokonca každoročne v tomto období vytvoria špeciálnu kolekciu s festivalovými kúskami, ktoré si môžete smelo obliecť nielen na túto hudobnú udalosť, ale i na bežný deň.

Hudobné festivaly, špeciálne tie svetové ako Coachella alebo Lollapalooza, udávajú trendy letnej módy. Celebrity, blogeri ale i bežní návštevníci sa predbiehajú, kto bude mať najzaujímavejší outfit a my sa nimi každoročne inšpirujeme. Aj v Bory Mall nájdete široký výber krásnych bohémskych kúskov a my vám poradíme, ako ich nosiť.




TIPY:
   •       Obliecť sa na festival štýlovo je síce fajn, ale v prvom rade dbajte na pohodlie. Nechcete byť celý deň otrávená tým, že máte prikrátke šortky len preto, že ich mala aj Kendall Jenner.
   •       Sandáliky vyzerajú k bohémskym šatám super, ale lepšie je zvoliť uzatvorené topánky. Tie ochránia vaše nohy pred blatom, dažďom a ušliapania prstov v dave.
   •       Nemusíte mať na hlave za každú cenu kvetovanú čelenku, ak to nie je váš štýl.
   •       „Boho kúsky“ sa dajú využiť na bežný deň. Na festival to so stylingom môžete pokojne trochu prehnať, tam je to povolené. No v bežný deň zvoľte skôr jednoduchšiu verziu s jedným výrazným kúskom v tomto štýle.
   •       Pripravte sa na dážď a chlad a nezabudnite si vziať i vetrovku. Nepremokavý plášť či kožená bunda sa určite zídu.

    Autor: Jana Tomas ~ Janatini

    Foto: pinterest & archív značiek