29. júna 2016

3 rytierske špeciality

Viete na čom si pochutnávali ľudia v stredoveku? V čase rytierov, panošov a zlatej éry legiend o mýtických drakoch?   Máme pre vás 3 gurmánske špeciality z tohto obdobia. Inšpirujte sa stredovekým hodovaním a rozšírte si váš jedálniček o tieto inšpiratívne recepty.

1. Páv v Kyselici
Prvý recept pochádza zo 16.storočia a znie naozaj honosne. Páva ošklbeme až po chvost. Korunku a chvost mu necháme neporušenú. Umyjeme ho a opatrne osolíme a okoreníme. Páva položíme na rošt tak, akoby kľačal a hlavu mal vzpriamenú. Korunku a chvost mu omotáme plátenou látkou a na látku potrieme riedke cesto. Keď je páv upečený, odbalíme mu korunku aj chvost a chvost rozprestrieme ešte za horúca, a by bol rozprestretý ako koleso. Upečeného páva položíme na misu a okolo neho vylejeme čiernu huspeninu a páva dozdobíme. Figovým lekvárom potrieme upečeného páva a oblepíme ho drobnými kúskami z oblátok. Na huspeninu poukladáme kvety vyrobené z oblátok. Aby bol páv zlatistý, krídla, nohy a hrdlo mu pozlátime vaječným cestom. Takto pripraveného páva podávame na stôl a konzumujeme chlebovým posúchom a s červeným vínom.
2. Hrach ala stredovek
Hrach ako ho poznáme existuje odpradávna. Vyskúšajte tento stredoveký rytiersky postup.   Hrach namočíme do horúcej vody a necháme postáť. Následne ho zlejeme, precedíme a necháme vyschnúť.  Hrach upražíme, necháme vychladnúť a roztlčieme. Takto spracovaný hrach vložíme do mažiaru a zahrievame  miešame, postupne pomaly pridávame do hrachu masť  s miešame. Pridáme 3 lyžice studenej vody a opäť horúcu vodu a opäť miešame. Nakoniec  hrach preložíme do misy a podávame.
3. Šišky z bieleho chleba
Sladkosti nechýbali ani v dávnych časoch. Jeden z typických sladkých jedál boli aj šišky, ktoré vyrábali z chleba, nasledovne. Nastrúhame biely chlieb a preosejeme ho. Pridáme vajcia, hrozienka, trošku cukru, škoricu a šafran. Všetko dobre premiešame. Cesto rozložíme na drevo a odkrajujeme z neho nožom kúsky cesta, ktoré vhadzujeme do nádoby s rozpáleným maslom.  Osmažené šišky poukladáme na misu, posypeme cukrom a zjeme. Dobrú chuť :)



Pripravili: Bory Mall

Zdroj: 123rf, idnes.cz

24. júna 2016

ČO NOSIŤ V LETE DO PRÁCE?


Počasie je v tomto období neskutočne horúce a vy si lámete hlavu tým, čo si oblečiete do práce, aby ste sa neroztopili? Zabudnite na letné tielka a žabky, ktoré sú v kancelárii neprípustné. Stavte na ľahké prírodné materiály a vzdušné strihy. S nimi máte vyhraté!

ĽAN
Ľan a bavlna sú v lete voľbou číslo jeden. Prírodné materiály dovoľujú vašej pokožke dýchať, a tak sa v nich spotíte oveľa pomalšie, než v tých syntetických. Ak musíte mať v práci sako, voľte ho práve z ľanu.

KOŠEĽOVÉ ŠATY
Ideálny partner na letné dni. Aj bez saka vyzerajú elegantne a formálne, keďže nemáte odokryté plecia, a plnia tak atribút správneho kúska do kancelárie.

SKRÁTENÉ NOHAVICE
Ak ste skôr nohavicový typ, ale v dlhých strihoch je vám neskutočne teplo, zvoľte ich skrátenú verziu. Či už trojštvťové alebo trendové „culottes”, oboje sú vhodné do práce. K nim topánky na podpätku, blúzka bez rukávov a budete šik aj v kancelárii.

SAKOVÁ VESTA
Na sako je príliš teplo, ale vy aj tak trváte na druhej vrstve? V takom prípade vám službu urobí dlhšia elegantná vesta. Nemusíte ju mať na sebe po celý deň, sako môže nahradiť len na pracovnom stretnutí.

SVETLÁ KABELKA
V lete odložte čiernu kabelku a zvoľte verziu v svetlejšej farbe. Neutrálna béžová, pastelové alebo i výrazné farebné kúsky sú tou pravou voľbou na toto ročné obdobie!

KVETY
Nikdy nebol lepší čas na nosenie kvetovanej potlače. S vašim opálením fantasticky vynikne a k letu sa jednoznačne hodí!


Autor: Jana Tomas ~ Janatini
Foto: pinterest, archív značiek






18. júna 2016

3 tajomné dračie legendy

Draci a rytieri, povesti a legendy. Tvor, ktorý má veľké ostré zuby, veľké hadie oči, chrlí oheň vie lietať a môže mať aj niekoľko hláv – to je Drak. Možno ste to netušili ale Slovensko je kolískou dračích legiend či povestí. Počuli ste už o týchto troch legendách o drakoch a rytieroch?

1.       Legenda o Drakovi a Demiánovi
Šesťhlavý drak kedysi strážil poklad v oblasti ktorá sa dnes nazýva Demänovská dolina. Ľudia sa draka veľmi báli a nemohli do doliny ani vkročiť. Až jedného dňa sa statočný junák Demián rozhodol draka zabiť. Demián prekabátil draka svojou šikovnosťou. Vlákal ho do pasce a zabil ho balvanom, ktorý zhodil zo skaly priamo na draka. Obyvatelia potom obec aj dolinu nazvali po odvážnom Demiánovi – Demänovská dolina. Dračia legenda v tejto lokalite ale opäť ožila. Pred niekoľkými rokmi na Chopok umiestnili 3 metre vysokú sochu trojhlavého draka, ktorého nazvali práve Demián podľa odvážneho junáka z legendy. Drak je dnes ale ten dobrý a stráži legendárny demänovský poklad. Z jednej hlavy chrlí oheň, z druhej púšťa dym a v tretej hlave má schovaný medený zvonček, ktorý prináša ľuďom šťastie.

2.       Drak Temarom
Neďaleko kúpeľného mesta Piešťany žil kedysi drak Temaron. Drak zostal posledným z rodu, ktorý ľudia vyhubili. Drak Temaron prežil vďaka tomu, že sa skryl do podzemia Tematínskeho vrchu. Zlosť na ľudské pokolenie v ňom však narastala a keď vyrástol na dračie monštrum začal plieniť ľudí. V dedine však žili dvaja statoční bratia Michal a Štefan, ktorí vymysleli na draka lesť. Kým drak Temaron nebol vo svojej skrýši, Michal prikoval mladšieho Štefana o stenu ako návnadu pre draka. Keď sa drak blížil ku svojej obeti vyskočil spoza skaly Michal a prebodol drakovi srdce. Za tento hrdinský čin začali ľudia v dedine volať bratov vládcami a postavili im na vrchu hrádok Tematín. 
  
3.       Povesť o drakovi v Svätom Jure
Kedysi dávno vládol na Bratislavskom hrade knieža. V krajine žil aj trojhlavý drak, ktorý pustošil okolie. Knieža uzavrel s drakom prímerie za podmienky, že každú jar keď sa drak zobudí pripravia mu dedinčania jednu mladú dievčinu aby sa dobre najedol. Až raz prišla na rad dcéra kniežaťa, menom Dúbravka. Dievčina kráčala bojazlivými krokmi k drakovi, dedinčania nariekali, keď sa zrazu zjavil neznámy rytier a nechápavo pozeral čo sa to deje. Dedinčania mu vysvetlili, že drak zožerie Dúbravku, tak ako zožral už 11 diev. Rytier nezaváhal a hneď zasiahol draka kopiou do jednej hlavy a drak vychrlil oheň. Rytier ho zasiahol aj do druhej hlavy, no drak opäť vychrlil oheň, zasiahol rytiera a spálil mu brnenie. Našťastie rytier zasiahol aj tretiu drakovu hlavu a drak padol mŕtvy na zem. Udatný rytier menom Juraj dostal za svoju odvahu kniežaciu dcéru Dúbravku za ženu a knieža mu venoval mesto, ktoré na jeho počesť pomenoval Jur. Práve podľa tejto legendy vznikla obec Svätý Jur a mestská časť Dúbravka.


Pripravili: Bory Mall

Zdroj: 123RF, TMR,a.s., printiest.com  

17. júna 2016

Styling alá Brigitte Bardot a Alain Delon

Pozývame vás na víkendový Gaastra styling alá Birgitte Bardot a Alain Delon, ktorý bude prebiehať od 17.-19.6.2016, každý deň v čase od 15:00-18:00 hod v novootvorenej predajni Gaastra.

Známe herecké hviezdy a v tom čase jeden z najsledovanejších párov Brigitte Bardot a Alain Delon boli azda najväčšími trendsettermi v 50. a 60. tych rokoch minulého storočia. Obaja boli častými hosťami prístavu Saint Tropéz. Práve tam sa zoznámili s Éricom Tabarlym, ktorý bol ikonou námorníctva a plachtenia. Spojenie Érica Tabarlyho a hviezdneho páru Brigitte Bardot a Alaina Delona, bolo  ako spojenie filozofie Gaastra a moderných ľudí s citom a vášňou pre krásu, more a plachtenie.

Hlavnou témou novej kolekcie Cruise 2016 je práve luxusné plachtenie Stredozemným morom inšpirované ikonickým párom 50. a 60.- tych rokov so St. Tropéz - Brigitte Bardot a Alainom Delonom.

Nautique Mediterranee je náladou novoty, optimizmu a slobody. GAASTRA inšpirovaná retro štýlom 50. a 60. rokov. Z tohto spojenia vznikol nový nadčasový vzhľad pre moderné ženy a mužov.

Vyšší pás, flirtujúce sukne, ležérne a voľné košeľové šaty previazané opaskom, skrátené topy do pása, to sú všetko prvky, ktoré kladú dôraz na krásne ženské siluety.

Mužská  kolekcia Cruise 2016 v retro štýle je ležérna a súčasne nadčasovo elegantná. Predstavuje tzv. „Cool smart casual outfit“, ktorý je podtrhnutý námorníckym vzhľadom. Kolekcia Cruise 2016 ponúka klasické ale i zúžené siluety pre pánov.



Námornícke prúžky, hviezdice a morské riasy, ktoré boli použité ako nosné prvky potlače spolu s unikátnou kotvou sú moderným osviežením celej kolekcie Cruise 2016.
Inšpirujte sa morom aj vy a objavte nadčasovú kolekciu Cruise, v novootvorenej predajni Gaastra.

13. júna 2016

MUST HAVE KÚSOK TOHTO LETA: KRÁTKY OVERAL


Počasie je už dostatočne teplé na to, aby sme mohli ukázať nohy. Minisukňa, či krátke šortky sa do práce veľmi nehodia, zato taký krátky overal využijete ako na stretnutí, tak i na pláži.


Možno o tom ešte neviete, ale overal, či už krátky alebo dlhý, vie byť najuniverzálnejším kúskom vo vašom šatníku. Dá sa skvelo skombinovať so sakom a opätkami do práce či na stretnutie, ako aj so sandálmi a klobúkom na pláž. Vyzerá šik, nosí sa pohodlne a zároveň vyniknú vaše nohy bez toho, aby ste pôsobili lacno.

TIPY:
- Do práce voľte overaly skôr hrubších alebo nepriesvitných látok. Tie letné, vyslovene plážové sa do kancelárie nehodia.
- Ak ste nižšej alebo, naopak, veľmi vysokej postavy, nikdy nekupujte overal cez internet. Choďte si ho radšej do obchodu skúsiť, pretože vám nemusí proporčne sadnúť.

V Bory Mall sme pre vás našli tieto:



Autor: Jana Tomas
Fotky: pinterest, archív značiek


10. júna 2016

GAASTRA - OD NÁMORNÍCKYCH PLACHIET K MÓDE

Gaastra je od svojho začiatku pevne spojená so svetom jachtingu. História značky Gaastra siaha až do roku 1897, kedy iba 22 – ročný Douwe Gaastra, v holandskom prístave mesta Sneek, založil holandskú tradíciu remeselne dokonalej výroby plachiet.
Tajomstvo úspechu značky Gaastra spočíva v spojení vysokej funkcionality a pohodlnej aktívnej módy námorníckeho štýlu.
„ Nepýtajte sa mora žiadne otázky, iba sa vhodne oblečte“

Keď viete čo vám má more ponúknuť, v posledných letných trendoch sa určite nestratíte.
Na druhej strane veľmi dôležitá je aj funkcionalita oblečenia. 

Vietor a voda sú nevyspytateľné, a preto sa vždy musíte spoľahnúť jeden na druhého. Dnes už aj jachtársky šatník je inšpirovaný ležérnou športovou módou. Impulzom pre tohtoročnú Gaastra Sport kolekciu je najlepšie pretekajúci katamaran na svete NACRA 17 – postavený v Holandsku, ktorý uvidíte aj na Olympijskej Regate v Brazílii.

Po tom, čo sa všetky plachty vysušia a uložia, hneď ako sa laná stočia a morská voda sa vypláchne z paluby, je čas vymeniť vašu soľou ostriekanú výstroj za čistejší  a štýlový preppy vzhľad z kolekcie Gaastra Yachtclub.

Svet plachtenia láka nielen chlapcov, ale aj odhodlané a športujúce dievčatá. Nová kolekcia Gaastra Junior ponúka nadčasové kúsky aj pre našich mladých jachtárov.

Gaastra Cruise kolekcia vás zavedie na Francúzsku riviéru. Pripravte sa na poriadnu dávku francúzskeho šarmu. Kolekcia Cruise je inšpirovaná strihmi 50-tych a 60-tych rokov a štýlom Brigitte Bardot a Alaina Delona. Nájdete v nej potlače mušlí, morských hviezdic, kotiev a samozrejme prúžkov.



9. júna 2016

5 Funny & Fresh tipov pred letom

S postupne stúpajúcimi teplotami rastie chuť zabávať sa, užívať si slnko a očakávať príchod toho pravého letného počasia. V lete sa chceme baviť no zároveň byť svieži a plní energie. Prinášame vám 5 tipov ako to dosiahnuť.

1. Mňami mňam
Ľahké ale zároveň výživné šaláty sú to, čo vás naštartuje a udrží v energetickom móde. Skúste do svojho obľúbeného šalátu pridať napríklad chia semiačka, orechy či čerstvé bylinky. Kombinujte chute, ingrediencie a bavte sa pri príprave chutného a fresh šalátu.
A aj keď je teplo, treba jesť. Ideálne 5x denne a hlavne, nezabudnite raňajkovať.
                        
2. Pohnite kostrou...
Prichádzajúce leto je o pohybe. Endorfíny – hormóny šťastia - sú všade dokola. Naše telo ich vylučuje pri pohybe, preto sa hýbte a bavte. Prechádzky so psom, korčule, bedminton, beh, príroda, bicykel, plávanie alebo jednoducho - shopping? Nech si už vyberiete čokoľvek vychutnávajte si každý pohyb a precíťte energiu, ktorú prijímate. Budete sa cítiť ľahko, sviežo a šťastne.
  
3. Párty, párty...
Zábava, zábava a zase zábava. Správni ľudia, príjemná atmosféra a dobrá náladička. Počasie dovoľuje rozvinúť vašu fantáziu a spraviť tú najlepšiu party v okolí. Či už vytiahnete gril, záhradné lehátka, miešané drinky alebo pripravíte veľkú party pri bazéne, dôležité je cítiť sa dobre, vychutnať si tieto pekné momenty a byť spokojný.


4. Relax je „in“
Len tak nič nerobiť. Zastaviť sa vypnúť. Aj jeden deň relaxovania vás dokáže naštartovať a povzbudiť. Telo aj duša si oddýchnu a vy ste pripravený opäť ísť na plný plyn vo vašich plánoch a snoch. A mať sny je fresh & funny.
    
5. Slnko a voda
Vitamín D zo slnka potrebuje naša pokožka aj naše zdravie. Pobyt na slniečku s ochranným faktorom vám dodá energiu a chuť baviť sa ďalej. Žiť život s ľahkosťou. Voda prirodzene patrí k letu ale aj k nášmu telu. Pite veľa vody a doprajte svojej pokožke aj trochu osvieženia v podobe studenej rannej sprchy.  Vaše telo to ocení a lepšie zvládne prílev horúcich dní.

1. júna 2016

RAMENÁ VON!



Horúčavy nám klopú na dvere a my rozmýšľame, ako mať na sebe čo najmenej oblečenia, ale zároveň vyzerať chic a sexi. Táto sezóna našťastie priniesla trend, ktorý spája tieto dva faktory v jednom modernom kúsku oblečenia. Odhalené kľúčne kosti pôsobia niekedy prítažlivejšie, než hlboký výstrih. Dizajnéri, módne domy a takmer všetky značky zaradili do svojich kolekcií niekoľko typov týchto trendy kúskov, v ktorých budete vyzerať ako zvodná Carmen. Tričká, topy a blúzky odhaľujúce ramená sú skvelé v tom, že sú vzdušné a z ľahkých materiálov, čiže ideálne na leto. Nosia sa k nohaviciam či šortkám s vyšším pásom, alebo zakasané do sukne. Čím voľnejší zvolíte top tohto strihu, tým obtiahnutejší by mal byť spodok vášho outfitu, a naopak.  

Toto leto teda jasne velí: Ramená von!


V Bory Mall sme pre vás naśli tieto must-have kúsky tohto leta:

Foto: Pinterest, Instagram

Autor: Jana Tomas