18. júla 2016

4 sviežie recepty z Dobrého jedla

Čím sa osviežiť  a zároveň si dobre pochutnať? Zelenina, ovocie a ryby vás zasýtia a nabijú množstvom energie. Našli sme pre vás štyri ľahké letné recepty z Dobrého jedla. Inšpirujte sa.

1.       Cviklové smoothie so špenátom a zelerom
Na 2 porcie sviežeho smoothie potrebujete 10 minút, trochu trpezlivosti a niekoľko surovín:
1 menšia predvarená cvikla
1 jablko
1 stonka zeleru
1/2 šalátovej uhorky
3 hrste čerstvých špenátových listov
1 lyžica citrónovej šťavy
100-200 ml studenej vody

Postup: Cviklu ošúpte, umyté jablko prekrojte a vyberte jadrovník. Stonkový zeler zbavte vlákien a uhorku zhrubnutých častí šupky. Zeleninu a ovocie nakrájané na kusy vložte do mixéra, pridajte opláchnuté špenátové listy a citrónovú šťavu. Rozmixujte na kašovitú konzistenciu a podľa potreby dolejte vodu. Prelejte do vysokých pohárov a ihneď podávajte. A tip na záver? Smoothie môžete zriediť šťavou alebo dužinou z pomaranča.
   
2.       Lososové hniezda s cuketou a novými zemiakmi na bylinkách
Príprava ľahučkého obedu, na ktorom si pochutnáte napríklad s priateľmi či rodinou vám zaberie 25 minút. Na 3 porcie potrebujete:

10 menších nových zemiakov v šupke
2 menšie cukety
3 steaky z lososa
8 lyžíc olivového oleja
citrónová šťava
3 vetvičky tymianu
1 viazanička kôpru
soľ, čerstvo pomleté čierne korenie

Postup: Zemiaky v šupke uvarte s trochou soli do mäkka. Nechajte chvíľu vychladiť a pokrájajte po dĺžke na polovice. Umytú cuketu aj so šupkou nakrájajte na tenké kolieska. Zemiaky s cuketou zmiešajte v mise s 5 lyžicami oleja a trochou soli. Rovnomerné porcie navrstvite do troch pripravených väčších „hniezd“ z papiera na pečenie. Na každé položte umytý a osušený steak z lososa potretý marinádou z 3 lyžíc oleja, zo soli, z mletého korenia, 1 lyžičky citrónovej šťavy, nasekaných lístkov tymianu a kôpru „hniezda“ položte na plech a vložte do rúry predhriatej na 200 °C. Pečte približne 15 minút.
  
3.       Gallette s vanilkovým krémom a ovocím
 Sladká pochúťka, ktorú ocenia nielen deti vám zaberie hodinku času - príprava 20, pečenie 40 minút. Na 8 porcií potrebujete:

Cesto:
140 g hladkej múky
50 g kryštálového cukru
120 g stuhnutého masla
1 žĺtok
           1-2 lyžice ľadovej vody                                                                                                
štipka soli

Plnka:
250 g plnotučného tvarohu
200 ml smotany na šľahanie
4 vajcia
1 balíček vanilkového cukru
1 lyžička nastrúhanej citrónovej kôry
2 lyžice cukru


Postup: V mise zmiešajte múku, soľ a cukor. Maslo nakrájajte na malé kúsky a zapracujte do zmesi. Mala by byť podobná vlhkému piesku, s niekoľkými minihrudkami masla. Vidličkou rozšľahajte žĺtok s vodou a nalejte ho na maslovú zmes. Premiešajte a vytvorte guľu. Zabaľte ju do fólie a trochu utľapkajte. Uložte na 30 minút do chladničky. Potom vyvaľkajte okrúhle cesto.Rúru vyhrejte na 170 °C. Do vymastenej formy s priemerom 28 cm uložte cesto tak, aby vytŕčalo cez okraje. V mise zmiešajte všetky ingrediencie na plnku, rozšľahané vajcia pridajte ako posledné. No ešte predtým si z nich trochu odložte na potretie cesta.Na cesto nalejte krém, presahujúce okraje opatrne zahnite do stredu. Cesto potrite rozšľahaným vajcom a pečte 40-50 minút.
 
 
A na záver jedna rada: Koláč nechajte pol hodiny oddychovať na mriežke. A potom ozdobte čučoriedkami a ríbezľami a posypte práškovým cukrom. Bude perfektný!
  
4.       Grappa z červených ríbezlí a čučoriedok
Receptom z iného súdka je rozhodne „grappa“. Taliansky alkoholický nápoj z výliskov hrozna, ktorý môžete podávať ako aperitív. Máme návod ako ju ešte vylepšiť. Na 1 liter potrebujete len 5 minút prípravy, ale 2 mesiace čakania. Potrebujete:

3 hrste čučoriedok a čiernych ríbezlí
4 lyžice medu
2 citróny v biokvalite
1 l grappy

Ako na to? Do väčšieho uzatvárateľného pohára dajte umyté a dobre osušené ovocie, med a kôru z dôkladne očistených citrónov. Pohár zatvorte a 3 dni nechajte na svetlom mieste, najlepšie na okne. Každý deň ním dobre potraste. Po troch dňoch ovocno-medovú zmes bez citrónovej kôry preložte do 1,5-litrovej fľaše a zalejte litrom grappy. Fľašu zatvorte a nechajte 2 mesiace odležať na slnečnom mieste. Nezabudnite ňou každý deň potriasť.Odležaný nápoj prefiltrujte cez gázu a nechajte ešte asi týždeň odpočívať. Verte, oplatí sa na ňu čakať. Bude vám chutiť napríklad  s mandľovými keksíkmi.  

Pripravili: Bory Mall

Zdroj: Dobré Jedlo

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára