18. júna 2016

3 tajomné dračie legendy

Draci a rytieri, povesti a legendy. Tvor, ktorý má veľké ostré zuby, veľké hadie oči, chrlí oheň vie lietať a môže mať aj niekoľko hláv – to je Drak. Možno ste to netušili ale Slovensko je kolískou dračích legiend či povestí. Počuli ste už o týchto troch legendách o drakoch a rytieroch?

1.       Legenda o Drakovi a Demiánovi
Šesťhlavý drak kedysi strážil poklad v oblasti ktorá sa dnes nazýva Demänovská dolina. Ľudia sa draka veľmi báli a nemohli do doliny ani vkročiť. Až jedného dňa sa statočný junák Demián rozhodol draka zabiť. Demián prekabátil draka svojou šikovnosťou. Vlákal ho do pasce a zabil ho balvanom, ktorý zhodil zo skaly priamo na draka. Obyvatelia potom obec aj dolinu nazvali po odvážnom Demiánovi – Demänovská dolina. Dračia legenda v tejto lokalite ale opäť ožila. Pred niekoľkými rokmi na Chopok umiestnili 3 metre vysokú sochu trojhlavého draka, ktorého nazvali práve Demián podľa odvážneho junáka z legendy. Drak je dnes ale ten dobrý a stráži legendárny demänovský poklad. Z jednej hlavy chrlí oheň, z druhej púšťa dym a v tretej hlave má schovaný medený zvonček, ktorý prináša ľuďom šťastie.

2.       Drak Temarom
Neďaleko kúpeľného mesta Piešťany žil kedysi drak Temaron. Drak zostal posledným z rodu, ktorý ľudia vyhubili. Drak Temaron prežil vďaka tomu, že sa skryl do podzemia Tematínskeho vrchu. Zlosť na ľudské pokolenie v ňom však narastala a keď vyrástol na dračie monštrum začal plieniť ľudí. V dedine však žili dvaja statoční bratia Michal a Štefan, ktorí vymysleli na draka lesť. Kým drak Temaron nebol vo svojej skrýši, Michal prikoval mladšieho Štefana o stenu ako návnadu pre draka. Keď sa drak blížil ku svojej obeti vyskočil spoza skaly Michal a prebodol drakovi srdce. Za tento hrdinský čin začali ľudia v dedine volať bratov vládcami a postavili im na vrchu hrádok Tematín. 
  
3.       Povesť o drakovi v Svätom Jure
Kedysi dávno vládol na Bratislavskom hrade knieža. V krajine žil aj trojhlavý drak, ktorý pustošil okolie. Knieža uzavrel s drakom prímerie za podmienky, že každú jar keď sa drak zobudí pripravia mu dedinčania jednu mladú dievčinu aby sa dobre najedol. Až raz prišla na rad dcéra kniežaťa, menom Dúbravka. Dievčina kráčala bojazlivými krokmi k drakovi, dedinčania nariekali, keď sa zrazu zjavil neznámy rytier a nechápavo pozeral čo sa to deje. Dedinčania mu vysvetlili, že drak zožerie Dúbravku, tak ako zožral už 11 diev. Rytier nezaváhal a hneď zasiahol draka kopiou do jednej hlavy a drak vychrlil oheň. Rytier ho zasiahol aj do druhej hlavy, no drak opäť vychrlil oheň, zasiahol rytiera a spálil mu brnenie. Našťastie rytier zasiahol aj tretiu drakovu hlavu a drak padol mŕtvy na zem. Udatný rytier menom Juraj dostal za svoju odvahu kniežaciu dcéru Dúbravku za ženu a knieža mu venoval mesto, ktoré na jeho počesť pomenoval Jur. Práve podľa tejto legendy vznikla obec Svätý Jur a mestská časť Dúbravka.


Pripravili: Bory Mall

Zdroj: 123RF, TMR,a.s., printiest.com  

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára