14. apríla 2016

6 tipov ako sa na jar postarať o izbové kvety

Jarné slnko nás láka do záhrad, na terasy a balkóny. Púšťame sa do vysádzania letničiek, záhonov, skaliek, vyťahujeme z temperovaných úkrytov prezimované trvalky, striháme, presádzame... Ale venujeme dostatok pozornosti aj izbovým rastlinám, ktoré nám počas zimných mesiacov spríjemňovali dni svojou tichou prítomnosťou? Nezabúdajme na nich. Aj izbové rastliny potrebujú v jarných mesiacoch našu pozornosť, aby úspešne zvládli jarný reštart. Aby sa  nám predviedli v plnej kráse aj v novom vegetačnom období a odvďačili sa nám sviežou zeleňou a záplavou kvetov, pustite sa spolu s nami do jarnej ozdravnej kúry. Pripravili sme pre vás jarné minimum starostlivosti o izbové rastliny.


1.       Čistenie
Prezrite si pozorne každý list a kvet, skontrolujte ich povrchy a štruktúru. Zbavte rastlinky vrstvy  prachu a usadených nečistôt. Tie okrem toho, že nie sú estetické, zabraňujú dýchaniu a fotosyntéze. Na odstránenie prachu použite čistú handričku a vlažnú vodu, alebo rastlinku osprchujte a nechajte voľne vyschnúť. Poškodené, vyschnuté, choré  časti rastlín odstrihnite.

2.       Jarný strih

Rastlinám z jari prospieva aj významnejšie zrezávanie, ktorým tvarujeme nielen jej rast, ale aj zmladzujeme. Zrezávaním docielite lepšiu tvorbu listov a vetvičiek. Vďaka rezu dosiahnu pevný tvar a zdravý rast. Pri reze však nezabúdajte používať len ostré a čisté nožnice.


3.       Rozmnožovanie
Ak chceme rastlinku rozmnožiť, jar je ideálnym obdobím. Rozmnožujeme delením, odrezkami, či potápaním. Ide o rýchly spôsob, ako získať nové rastlinky. Veľa z nich rozmnožíte aj poplazmi a odnožami, ktoré dáte najskôr zakoreniť do vody alebo ich hneď zasadíte do substrátu.

4.       Presádzanie

Ideálnym reštartom do novej sezóny je pre väčšinu izbových rastlín presádzanie do čerstvého substrátu. Rastline zvýšite prísun nových živín, zabezpečíte lepšiu stabilitu v črepníku, prispôsobíte jej aktuálnu veľkosť. Tu platí, že presádzame rastliny, ktoré už rozbehli svoje vegetačné obdobie.



5.       Výživa
S jarnou vegetačnou periódou sa zvyšujú nároky na živiny, ktoré zabezpečujú zdravý vývin a rast. Izbové rastliny je vhodné prehnojiť minerálnymi hnojivami. Frekvencia a dávkovanie závisí od druhu rastliny. Rýchlejšie rastúce rastliny, teda tie, ktoré vytvárajú veľa nových listov odporúčame hnojiť  raz za týždeň, alebo raz za dva týždne. Pomalšie rastúce rastliny stačí prihnojiť každý tretí
až štvrtý týždeň.








Pripravili: Bory Mall

Zdroj: 123rf

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára