29. januára 2016

ČO SI OBLIECŤ NA PLES

Plesová sezóna je oficiálne zahájená a vy si možno lámete hlavu s tým, čo na seba. Ak ani len netušite kde začať -  stačí prísť do Bory Mall - tu nájdete všetko!

Dilema čo na ples zmieta nielen dámy, ale aj niektorých pánov. Dobre si prezrite pozvánku a zistite, aký je dress code. Black tie? White tie? Ale čo to znamená?
Partneri by mali spolu ladiť, ale nie štýlom - motýlik vo farbe jej šiat - a podobne. Ak partner volí frak, žena má mať honosnú večernú róbu. Ak je na pozvánke “black tie” muž volí smoking, žena dlhé večerné šaty. U menej formálnych plesov môže mať muž i tmavý (čierny) oblek s kravatou alebo motýlikom a žena vo veľmi výnimočných prípadoch elegantné šaty pod kolená. Koktejlky, či letné dlhé šaty sú absolútne neprípustné!

DÁMY
Šaty by mali byť z luxusnejších materiálov ako hodváb, brokát či satén. Určite sa vyhnite úpletom, tie sa na ples nehodia. Kabelku dolaďte k farbe a štýlu šiat - ak sú šaty jednoduché, môžete zvoliť výraznejšiu kabelku a naopak. Protokol káže mať pančušky a topánky so zatvorenou špičkou - dnes je však doba benevolentnejšia a môžete zvoliť aj sandáliky. Do nich si však pančuchy určite neobliekajte - budete tak na smiech. Vlasy by mali byť vyčesané nahor. Čo sa týka doplnkov, menej je samozrejme viac. Určite nemiešajte zlaté šperky s bižutériou, zvoľte buď jedno alebo druhé.




PÁNI
Ak si muž oblieka smoking, k nemu volí bielu slávnostnú košeľu s dvojitou manžetou. Mal by byť čierny, výnimočne môže mať aj inú farbu ako tmavomodrú, bordovú či fialovú. Motýlik by mal byť čierny, najlepšie ručne viazaný a z hodvábu. Nohavice sú z rovnakej látky ako sako a na boku majú lampas - pruh lesklej látky. Topánky by malí byť lesklé a šité z jedneho kusu kože. Ponožky samozrejme čierne a dostatočné dlhé, aby vám ani v sede nebola vidieť pokožka.
Pri menej formálnych plesoch môže mať muž spoločenský oblek - najlepšie čierny. K nemu volíme taktiež bielu košeľu a motýlika (ktorý v tomto prípade može byť výnimočne i farebný) alebo kravatu - hodvábnu. Tu topánky nemusia byť lesklé, mali by byť ale formálnejšie, čierne a ponožky taktiež. Zabudnite na topánky inej farby či športové, len sa tak strápnite.


TOTO URČITE NIE
Dôležitý je aj príchod na ples, čiže skúste sa vyhnúť spoločenským prešľapom typu lyžiarska bunda na smoking, či lodičky v igelitke. Faux pas je aj upravovať si make up za stolom, správna dáma vždy odíde na toaletu. A najdôležitejšie na záver - dajte pozor na mieru alkoholu. Aj v najdrahších šatách spravíte ten najhorší dojem, aj sa opijete!

V Bory Mall nájdete široký výber plesových šiat, kabeliek a doplnkov v obchodoch Aftershock London a Fashion IT. Páni si prídu na svoje v obchode OZETA.

Príjemnú zábavu!

Pripravila Jana Tomas - JANATINI

Zdroj: Archív značiek, Pinterest

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára